ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
3D TOUR
VIDEO
 

Είναι κυκλικό και έχει ως αφετηρία την κεντρική πλατεία της κοινότητας. Έχει συνολικό μήκος 5200 μέτρα και η διάρκεια πεζοπορίας υπολογίζεται στις δυόμισι με τρεις ώρες, ανάλογα με το ρυθμό του βαδίσματος.

Το πρώτο τμήμα του μονοπατιού, μήκους 600 περίπου μέτρων, διέρχεται μέσα από το χωριό. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα τμήμα, μήκους 1300 περίπου μέτρων, το οποίο είναι κατηφορικό έως επίπεδο, ενώ το τμήμα του μονοπατιού που διέρχεται από την κοίτη του ρυακιού, μήκους 800 μέτρων, είναι σχετικά επίπεδο. Ακολούθως, καθώς εξέρχεται της κοίτης του ρυακιού, ακολουθεί ανηφορική πορεία για 1200 μέτρα. Κατά μήκος αυτού του τμήματος υπάρχουν αρκετά παγκάκια για ξεκούραση των πεζοπόρων. Το τελευταίο μέρος, μήκους 1300 μέτρων, είναι πολύ ελαφρά ανηφορικό έως ίσιο.

Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν ξύλινα βέλη, τα οποία βοηθούν τον πεζοπόρο να ακολουθήσει τη σωστή πορεία. Επίσης, καθ’ όλο το μήκος υπάρχουν 56 αριθμημένες πινακίδες.

Σημεία ενδιαφέροντος

Σαράντα πινακίδες αφορούν φυτά , που μπορεί κάποιος να εντοπίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα,  αυτές αναφέρονται στα δέντρα, θάμνους, ημίθαμνους, ενώ σπανιότερα, στις πολυετείς πόες, βρύα και λειχήνες. Ανάμεσα στα φυτά  περιλαμβάνονται και 9 ενδημικά, δηλαδή που απαντούν μόνο στην Κύπρο και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Επίσης, υπάρχουν τέσσερις πινακίδες σε σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος και αφορούν (α) το γεωλογικό σχηματισμό Καλαβασού όπου υπάρχει γύψος, (β) το γεωλογικό σχηματισμό Λευκάρων, (γ) τις ποτάμιες αναβαθμίδες, και (δ) το γεωλογικό σχηματισμό Πάχνας. Ακόμα, υπάρχουν τέσσερις πινακίδες που αφορούν τους οικότοπους και τη βλάστηση κατά μήκος της ρεματιάς, 4 που αφορούν καλλιέργειες, 3 που αφορούν σημεία πτηνοπαρατήρησης  και θέας, και μια για ένα μικρό φαράγγι. Εκτός όμως από τα πουλιά, θα συναντήσετε και άλλα αξιόλογα είδη πανίδας, όπως θηλαστικά, ερπετά  και πεταλούδες.

Παράκληση προς τους πεζοπόρους

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αμαργέτης αναμένει από τον κάθε επισκέπτη και πεζοπόρο πως θα θέσει το μονοπάτι υπό την προστασία του και θα πει στον εαυτό του:

  • Δεν ανάβω φωτιά σε οποιονδήποτε σημείο.
  • Δεν καπνίζω καθ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας.
  • Δεν ξεριζώνω, ούτε καταστρέφω τα φυτά.
  • Δεν εκφοβίζω, δεν καταδιώκω και δεν προκαλώ το θάνατο των ζώων.
  • Δεν πετώ άχρηστα υλικά.
  • Σέβομαι τις κατασκευές και τις διευκολύνσεις για τις οποίες διατέθηκε μεγάλο ποσό χρημάτων.
  • Σέβομαι τις ιδιωτικές περιουσίες.

Στο πέρασμα μου θα αφήσω μόνο τις πατημασιές μου.

Πηγή:
Κείμενο που ετοιμάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αμαργέτης

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.