Εκκλησίες & Ξωκλήσια

Η κύρια εκκλησία της κοινότητας είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, μεταξύ των ετών 1888-1890, στα θεμέλια μιας παλαιότερης εκκλησίας.

Το 1953, ένα μέρος της εκκλησίας καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Πάφο. Το 1956, ο ναός ανοικοδομήθηκε και έτυχε επέκτασης 20 ποδών προς τα δυτικά.

Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής είναι μια κατάλευκη εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, η οποία καταλήγει σε πολυγωνική αψίδα εξωτερικά και ημικυκλική εσωτερικά. Στο μέσο ναού υπάρχει τρούλος.  Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο που φιλοτεχνήθηκε το 1908. Δέος προκαλεί η παλαιά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, η Εκκλησία μας τελεί την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής

Στην κοινότητα μας υπάρχει και ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Το μικρό αυτό ξωκλήσι είναι κτισμένο στα ανατολικά, στο δρόμο που οδηγεί στην Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων. To χτίσιμο του ξωκλησιού άρχισε το 2001 και αποπερατώθηκε το 2002.

Είναι αξιοσημείωτο πως σε απόσταση περίπου πενήντα μέτρων,  πάνω σε ένα απότομο γκρεμό βρίσκεται «ένας σπήλιος», δηλαδή μια «σπηλιά» που παλαιότερα είχε τοιχογραφίες του Αγίου Γεωργίου. H πρόσβαση στη σπηλιά γίνεται μέσω ενός δύσβατου μονοπατιού. .

Η ανέγερση του ξωκλησιού ήταν επιθυμία του αποθανόντος Ανδρέα Χ”Ευαγγέλους που δώρισε το χώρο και ένα αξιοσέβαστο ποσό. Την επιθυμία του υλοποίησαν ο αδελφός του δωρητή, Ιορδάνης Χ”Ευαγγέλους σε συνεργασία με το σημερινό κοινοτάρχη, Γιώργο Κάιζερ.

Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο Αμαργέτης

Τα ερείπια του Αγίου Αγαθονίκου βρίσκονται στο χώρο του κοιμητηρίου.  Ο Άγιος Αγαθόνικος έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και έχει ήδη αρχίσει η αναστήλωση του.

ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

© Copyright 2023 - Αμαργέτη / Designed & Developed by NETinfo Plc