Μουσεία

Το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο τουρκοκυπριακό σχολείο.

Το Μουσείο παρουσιάζει τα εργαλεία πολλών παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του σκαρπάρη, του καλλικά, του κωμοδρόμου, του μελισσοκόμου, του στρατουρά, του παρπέρη, του βοσκού, του γεωργού της υφάντρας. Επίσης, εκτίθεται ο εξοπλισμός ενός παραδοσιακού σπιτιού, όπως τα κουζινικά σκεύη της παραδοσιακής κουζίνας και το παραδοσιακό μεταλλικό κρεβάτι της κρεβατοκάμαρας.

Ιστορικό ίδρυσης
Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία Μουσείου Λαϊκής Τέχνης επιδιώκοντας την προσέλκυση επισκεπτών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το  εξωτερικό.

Η ανακαίνιση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Μουσείο έγινε εξ ολοκλήρου με κρατική χορηγία το 2005. Ο εσωτερικός, όμως, χώρος του κτιρίου διαμορφώθηκε σε Μουσείο μερικά χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα, ο εσωτερικός μουσειακός χώρος ολοκληρώθηκε το 2009.

Μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου αποτελούν δωρεές κατοίκων, ενώ τα υπόλοιπα αγοράστηκαν από συλλέκτες. Για την αγορά μέρους των εκθεμάτων, σημαντική ήταν η συμβολή του Συνδέσμου Αποδήμων που προσέφερε το ποσό των 8500 ευρώ.

Τα εγκαίνια του Μουσείου προγραμματίζονται να τελεστούν στις 11 Οκτωβρίου 2009 από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Νεοκλή Συλικιώτη.

ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

© Copyright 2023 - Αμαργέτη / Designed & Developed by NETinfo Plc