Μονοπάτι της Φύσης
Το μονοπάτι της φύσης ονομάζεται ΧΟΥΛΙΑΤΗΣ. Είναι κυκλικό και έχει ως αφετηρία την κεντρική πλατεία της κοινότητας. Έχει συνολικό μήκος 5200 μέτρα και η διάρκεια πεζοπορίας υπολογίζεται στις δυόμισι με τρεις ώρες, ανάλογα με το ρυθμό του βαδίσματος.
Το πρώτο τμήμα του μονοπατιού, μήκους 600 περίπου μέτρων, διέρχεται μέσα από το χωριό. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα τμήμα, μήκους 1300 περίπου μέτρων, το οποίο είναι κατηφορικό έως επίπεδο, ενώ το τμήμα του μονοπατιού που διέρχεται από την κοίτη του ρυακιού, μήκους 800 μέτρων, είναι σχετικά επίπεδο. Ακολούθως, καθώς εξέρχεται της κοίτης του ρυακιού, ακολουθεί ανηφορική πορεία για 1200 μέτρα. Κατά μήκος αυτού του τμήματος υπάρχουν αρκετά παγκάκια για ξεκούραση των πεζοπόρων. Το τελευταίο μέρος, μήκους 1300 μέτρων, είναι πολύ ελαφρά ανηφορικό έως ίσιο.
Κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν ξύλινα βέλη, τα οποία βοηθούν τον πεζοπόρο να ακολουθήσει τη σωστή πορεία. Επίσης, καθ’ όλο το μήκος υπάρχουν 56 αριθμημένες πινακίδες.
Σημεία ενδιαφέροντος
Σαράντα πινακίδες αφορούν φυτά , που μπορεί κάποιος να εντοπίσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, αυτές αναφέρονται στα δέντρα, θάμνους, ημίθαμνους, ενώ σπανιότερα, στις πολυετείς πόες, βρύα και λειχήνες. Ανάμεσα στα φυτά περιλαμβάνονται και 9 ενδημικά, δηλαδή που απαντούν μόνο στην Κύπρο και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Επίσης, υπάρχουν τέσσερις πινακίδες σε σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος και αφορούν (α) το γεωλογικό σχηματισμό Καλαβασού όπου υπάρχει γύψος, (β) το γεωλογικό σχηματισμό Λευκάρων, (γ) τις ποτάμιες αναβαθμίδες, και (δ) το γεωλογικό σχηματισμό Πάχνας. Ακόμα, υπάρχουν τέσσερις πινακίδες που αφορούν τους οικότοπους και τη βλάστηση κατά μήκος της ρεματιάς, 4 που αφορούν καλλιέργειες, 3 που αφορούν σημεία πτηνοπαρατήρησης και θέας, και μια για ένα μικρό φαράγγι. Εκτός όμως από τα πουλιά, θα συναντήσετε και άλλα αξιόλογα είδη πανίδας, όπως θηλαστικά, ερπετά και πεταλούδες.
Παράκληση προς τους πεζοπόρους
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αμαργέτης αναμένει από τον κάθε επισκέπτη και πεζοπόρο πως θα θέσει το μονοπάτι υπό την προστασία του και θα πει στον εαυτό του:
- Δεν ανάβω φωτιά σε οποιονδήποτε σημείο.
- Δεν καπνίζω καθ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας.
- Δεν ξεριζώνω, ούτε καταστρέφω τα φυτά.
- Δεν εκφοβίζω, δεν καταδιώκω και δεν προκαλώ το θάνατο των ζώων.
- Δεν πετώ άχρηστα υλικά.
- Σέβομαι τις κατασκευές και τις διευκολύνσεις για τις οποίες διατέθηκε μεγάλο ποσό χρημάτων.
- Σέβομαι τις ιδιωτικές περιουσίες.
Στο πέρασμα μου θα αφήσω μόνο τις πατημασιές μου.
Πηγή:
Κείμενο που ετοιμάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αμαργέτης
Σημείο Θέας
Το σημείο θέας έχει βορειανατολική, ανατολική και νότια θέα και προσφέρει πανοραμική άποψη της περιοχής του μονοπατιού, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής που εκτείνεται προς τα νοτιοανατολικά. Από το σημείο, μπορείτε να αντικρίσετε διάφορες παραδοσιακές καλλιέργειες. Κυριαρχούν οι ελιές και οι χαρουπιές, ενώ κατά τόπους υπάρχουν σκόρπιες αμυγδαλιές. Επίσης, οι εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν εδώ και πολλά χρόνια, είναι καλυμμένες με φυσική βλάστηση, που αποτελείται από ομάδες πεύκων, ψηλών και χαμηλών θάμνων, ημίθαμνων και ποωδών φυτών.
Μετά τις καλλιέργειες, βρίσκεται η ρεματιά του Στερακωτού, από την κοίτη της οποίας διέρχεται μέρος του μονοπατιού. Το πευκοδάσος που βλέπετε μετά τη ρεματιά (βορειοανατολικά και ανατολικά), σχηματίζει τον ευρωπαϊκό τύπο οικοτόπου 9540 (Α/Α 21). Επίσης, κατά τόπους υπάρχουν μικροί ελαιώνες, φυτείες χαρουπιών, μικρά αμπέλια και θαμνώνες. Στο μέσο περίπου της πευκόφυτης πλαγιάς βρίσκονται τα ερείπια του ξωκλησιού Άγιος Γεώργιος και πιο πίσω είναι η ομώνυμη κορυφή, ενώ προς τα βορειοανατολικά φαίνεται ο δρόμος που οδηγεί στην Αγία Μαρίνα.
Στο βάθος ανατολικά φαίνονται οι παρυφές των Κελοκεδάρων και η κορυφή Παούρα, με υψόμετρο 772 μέτρα. Προς τα νοτιοανατολικά, και πέρα από το σημείο όπου εκβάλλει η ρεματιά του Στερακωτού, φαίνεται μια σχετικά γυμνή πλαγιά, στην κορυφογραμμή της οποίας υπάρχει μεγάλη ομάδα δενδρώδους βλάστησης. Στο σημείο αυτό βρίσκεται το τουρκοκυπριακό χωριό Σταυροκόνου.
Πίσω από τη Σταυροκόνου φαίνονται οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου που δημιουργήθηκε στο δάσος Ορείτες και σκοπό έχει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, στην κορυφογραμμή που φαίνεται στο βάθος, αριστερά από τις ανεμογεννήτριες, βρίσκονται τα χωριά Αρχιμανδρίτα και Μάρωνας.
Πηγή:
Κείμενο που ετοιμάστηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αμαργέτης
Πάρκο
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αμαργέτης σε συνεργασία με την Επιτροπή Πρασίνου και Καθαριότητας Πάφου αποφάσισαν να δημιουργήσουν Πάρκο σε κρατική γη έκτασης τριών στρεμμάτωνστην είσοδο της κοινότητας, παρά τον κεντρικό δρόμο προς Πάφο. Το Πάρκο αφιερώθηκε στα 121 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου 2005, στο Γραμματικό. Η δεντροφύτευση του Πάρκου ολοκληρώθηκε το 2005 και τα εγκαίνια έγιναν από τον έντιμο πρώην Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, κύριο Χάρη Θράσου, στις 28 Αυγούστου 2005.
Δενδροφύτευση
Στην Αμαργέτη «έχουν προστεθεί» όμορφες πινελιές πρασίνου. Από το 2001, η κοινότητα θέτοντας ως στόχο τον εμπλουτισμό πρασίνου, έχει καθιερώσει ετήσια δεντροφύτευση σε διάφορα σημεία της Αμαργέτης καθώς και στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την κοινότητα μας με την πόλη της Πάφου.
Φαράγγι
Το Φαράγγι, ανατολικά της κοινότητας, με το πυκνό πευκόφυτο δάσος αποτελεί ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή. Εκτείνεται από τα ανατολικά της κοινότητας έως τα χωριά Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων και Κελοκέδαρα. Αξίζει να σημειωθεί πως προγραμματίζεται σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, η δημιουργία Μονοπατίου της Φύσης, μήκους 5200 χιλιομέτρων, περιμετρικά του Φαραγγιού.
Το Γεφύρι των Ρουθουνιών
Το Γεφύρι των Ρουθουνιών, βρίσκεται στην περιοχή “Ζιμπουνιέρης” στο χωριό Αμαργέτη. Το γεφύρι με το ιδιαίτερο όνομα κατασκευάστηκε κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας και συνέδεε την κοινότητα της Αμαργέτης με γειτονικά χωριά και συγκεκριμένα την Ελεδιώ. Σύμφωνα με την παράδοση το γεφύρι των Ρουθουνιών πήρε την ονομασία χάρη σε δυο φυσικές τρύπες που βρίσκονται σε βράχο κοντά στο γεφύρι και όποτε έβρεχε έτρεχε από μέσα νερό με αποτέλεμα οι παλιοί να λένε πως τρέχουν τα ρουθούνια, μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν.